Допаминът представлява невротрансмитер, който участва в различни мозъчни функции - контролира

...
Допаминът представлява невротрансмитер, който участва в различни мозъчни функции - контролира
Коментари Харесай

Дефицитът на допамин води до редица тежки заболявания

Допаминът представлява невротрансмитер, който взе участие в разнообразни мозъчни функционалности - управлява двигателната интензивност и прочувствените ни реакции, въздейства непосредствено върху центровете на наслаждение и е виновен за нашата мотивация и централизация.
Прочетете още
Ниското равнище на този мозъчен „ химикал “ може да способства в забележителна степен за възприятието на тревога, даже меланхолия и пасивност. Лица, при които се регистрират непрекъснато намалени равнища на допамин по-често се следи пристрастяване към кофеин, захар и други стимуланти като цигари. Те са предразположени и към корист с разнообразни наркотични субстанции.

Стресът води до повишение на редица хормони, от които е част допаминът, само че дружно с кортизол и норадреналин. Допаминът е именуван още и молекула на любознанието, защото се синтезира в по-големи количества, когато се сблъскваме с нещо ново – без значение дали нова работа или придобиваме нови привички.

Изучаване на позната материя, дружно с предоставяне на нещо ново като информация води също до повишение на допамина и се затвърждава по-добре наученото - надлежно и по-добра реконсолидация.

Ниските равнища на допамин са свързани с заболяването на Паркинсон, синдрома на неспокойните крайници и меланхолия. Ниските равнища са причина за прояви на изразена отмалялост, без да са налице фактори, които да я провокират. Освен това засегнатите от недостига на невротрансмитера са по- капризни, мощно нестимулирани. Изразена е и податливостта към вдишване на опасности, които не са обосновани.

Пациентите се оплакват от проблеми с краткосрочната памет, ръководството на ежедневните задания и решаването на елементарни мисловни задания.

Треморът на ръцете, загуба на баланс или съгласуваност, нараснала вдървеност на мускулите и съществуване на мускулни крампи са част от признаците на заболяването на Паркинсон. Стомашно-чревните признаци, в това число продължителен запек също са демонстрация на допаминов недостиг.

Кръвните проби за равнището на свободен допамин сами по себе си не дават особена информация за неналичието или съществуването на Паркинсон. Причината е, че по този начин не може да бъде несъмнено по какъв начин мозъкът реагира на невротрансмитера.

Необходимо е назначение на тест за допаминов транспортер. Това е изразителен тест, който включва инжектиране на радиоактивен сътрудник (като багрило) в кръвното русло, след което се наблюдава превозът му благодарение на еднофотонна емисионна компютърна томография.

Как да повишим равнищата на допамин?

Независимо дали става въпрос за изобразяване, писане, музика, танци или друго изкуство, креативните процеси доста повлияват в позитивна тенденция равнището на допамин в организма.

Физическото натоварване също усилва концентрацията на невротрансмитера, като редом с него и равнището на серотонин и ендорфин. Освен това е открита и връзка с неврогенезата – синтеза на нервни кафези, за които преди години се смяташе, че след раждането не се образуват нови. Резултат може да бъде налице даже и при къса разходка.

Липсата на сън драстично се отразява на съществуването на допамин още на идващия ден. На собствен ред това води до намалена централизация и затруднена съгласуваност. Липсата на допамин може да направи човек приспивен, както и неналичието на сън също може да намали равнищата на допамина.

В интервалите на ниска експозиция на слънчева светлина равнищата на невротрансмитерите също спадат.

Важна роля за синтезата на допамин играе тирозинът. Тази аминокиселина може да се набира посредством храни като бадеми, авокадо, банани, говеждо и пилешко месо, шоколад, кафе, зелен чай, яйца, прясно и кисело мляко, любеница.

 

Източник: Puls.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР